Do niedawna w domowych i restauracyjnych zastawach stołowych królowały tradycyjne okrągłe talerze jako wybór uniwersalny i najbardziej praktyczny. Jednak z czasem design poszedł w kierunku bardziej nowoczesnych form kwadratowych i też ma on swoje zalety.
Talerze okrągłe – elegancja w tradycyjnym wydaniu
Okrągłe komplety talerzy to dla większości z nas standard, który znamy od dziecka. Taka forma gościła na stołach naszych przodków, więc tradycyjnie pojawia się także u nas. To zdecydowanie wybór uniwersalny, wygodny i maksymalnie praktyczny. Idealnie sprawdzą się w codziennym użytku i na specjalne okazje zarówno mniej formalne, jak i bardziej uroczyste.

Smukłe krawędzie okrągłych naczyń wyglądają elegancko i schludnie, a przy tym są wygodne do trzymania. Ich czyszczenie nie sprawia trudności – łatwo schować je w szafce, położyć na suszarce czy umieścić w zmywarce.
Talerze kwadratowe – nowoczesny szyk na stole
Rosnąca popularność kwadratowych talerzy w ostatnich latach wiąże się z kierunkiem rozwoju współczesnego designu użytkowego. Funkcjonalny minimalizm i subtelny loft stały się podstawą nowych trendów wnętrzarskich, które objęły także elementy nakrycia stołu. Obecnie producenci oferują najróżniejsze wzory i kolory kwadratowych naczyń, dzięki czemu każdy znajdzie komplet talerzy dla siebie.

Na kwadratowej zastawie dania wyglądają harmonijnie i stylowo, a także nowocześnie. Taka forma urzeka niezwykłością i oryginalnością, pomagając przełamać stołową nudę. Talerze w kształcie kwadratów nie są też mniej funkcjonalne – ich przechowywanie czy mycie w zmywarce nie jest w żaden sposób problematyczne.
Okrągłe czy kwadratowe? A może oba?
Do codziennych posiłków najlepszym wyborem pozostają niezmiennie talerze okrągłe, jednak do przełamania tej rutyny i nudy na stole idealnie sprawdzą się formy kwadratowe. Z kolei jeśli lubisz nietuzinkowe rozwiązania i chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz połączyć zestawy naczyń okrągłych i kwadratowych. Takie kreatywne podejście do zastawy stołowej doskonale sprawdzi się na przyjęciach i uroczystych obiadach. A jeśli dodatkowo talerze współgrają ze sobą kolorystycznie i pasują do serwowanych dań, to efekt będzie naprawdę niezwykły.
Postaw na gotowy zestaw!
Kształt to oczywiście kwestia indywidualnych preferencji. Jednym z nas podobają się smukłe i gładkie linie okrągłych naczyń, inni wolą kanciaste kwadraty. Z praktycznego punktu widzenia bardziej istotny jest materiał, z którego wykonane są talerze – musi być wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Inną ważną kwestią jest wybór rodzaju talerzy, a tych jest kilka: obiadowe płytkie, głębokie i deserowe, a także półmiski do serwowania przekąsek. Najlepiej postawić na gotowy komplet talerzy, w którym nie zabraknie żadnego z tych rodzajów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy element dobrać indywidualnie.