W książce znajdziemy kilkanaście przepisów najbardziej regionalnych. Jest m.in. jarzynowa spod Złotej Górki, zupa z kurdybankiem, barszcz zakwaszany, tradycyjny żur. Wybór przepisów pochodzi z cyklu felietonów, ukazujących się w „Nowinach Andrychowskich” w latach 1998-2004. Autor tekstów, Przemysław Płonka, jak sam przyznaje wartość i oryginalność kuchni Andrychowszczyzny docenił dopiero w konfrontacji z innymi polskimi (i nie tylko) kuchniami regionalnymi. Przepisy wiernie odtwarzają wybrane potrawy mitycznej „Babci z Roczyn”, której pierwowzorem była babcia autora – Helena Płonka z domu Bartnicka.
Ale nie jest to książka kucharska. Przynajmniej nie tylko. Jest tu sporo ciekawostek historycznych, etnograficznych a nawet biologicznych. Każdy w tym Przewodniku znajdzie coś dla siebie.
Zainteresowanych publikacją odsyłamy do Izby Regionalnej Ziemi Andrychowskiej.
„Przewodnik po smakach Andrychowszczyzny. Kwaki, mięty, kurdybanki czyli dania spod Złotej Górki”, tekst: Przemysław Mieszko Płonka, zdjęcia: Jan Zieliński, Dariusz Szczygieł.