Przejdź do treści

Pierwsza w Polsce restauracja Garden Gourmet

Informacje, 02 czerwca 2023 12:31

1 czerwca 2023 w parku rozrywki Energylandia w Zatorze miało miejsce otwarcie lokalu gastronomicznego pod szyldem popularnej marki Garden Gourmet z portfolio Nestlé -“The Hall of Collumns made with Garden Gourmet”.

Otwarcie restauracji poprzedziła konferencja prasowa, na której eksperci opowiedzieli o perspektywach rynku żywności roślinnej w Polsce i zaprezentowali plany rozwoju marki Garden Gourmet, która istnieje na Polskim rynku od października 2020 r.

Produkcja odbywa się w Czechach, a produkty pochodzą gównie z rynku europejskiego. Marka konsekwentnie realizuje strategię rozwoju produktów wegetariańskich i wegańskich. Sztab specjalistów: dietetyków, kucharzy pracuje nad smakiem roślinnych produktów, który do złudzenia przypomina mięso.

Przeciętny Polak zjada aż 70 kilogramów mięsa rocznie, czyli ponad dwa razy tyle, ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Okazuje się, że ma to fatalny wpływ na zdrowie człowieka, stąd coraz większą popularnością cieszy się dieta, w której Polacy ograniczają mięso. Z pewnością produkty marki Garden Gourmet przyspieszą ten proces. Smacznie, zdrowo i … ekologicznie. Zmniejszając spożywanie mięsa pomagamy środowisku i zwierzętom:

  • Ograniczenie cierpienia zwierząt,
  • Oszczędność zasobów,
  • Emisja gazów cieplarnianych (według raportu Greenpeace* tylko w samej Unii Europejskiej aż za 17% emisji gazów cieplarnianych jest odpowiedzialna hodowla zwierząt. To prawie tyle samo, co cały transport.

Zwieńczeniem konferencji była degustacja potraw w formacie live cooking. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję skosztować pysznych dań roślinnych skomponowanych z produktami Garden Gourme.

W portfolio Garden Gourmet znajdują się produkty wegetariańskie i wegańskie oparte o białko sojowe, białko pszenne, białko z ciecierzycy oraz kompozycje wielu warzyw, przypraw i ziół. W Polsce, w ofercie marki znajdują się m.in.: Wegański Falafel, Wegańskie Fileciki, Klopsiki Warzywne, Fileciki Roślinne, Sensational Burger i Wegański Kotlet Mielony.

Więcej informacji <<<TUTAJ

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Aleksandrą Środą – Brand Business Lead Garden Gourme oraz Marceliną Siudek Group Product Manager Nestle Professional.

Będąc w Parku Rozrywki Energylandia bez wątpienia warto odwiedzić restaurację “The Hall of Collumns made with Garden Gourmet”.

Polecamy!

ap, Fot. Anna Piotrowska

Podziel się

Audycje / Posłuchaj więcej podcastów

Skip to content