Pozyskiwana z plantacji, które na dwa tygodnie przed zbiorem liści przysłania się specjalnymi konstrukcjami z bambusa, dziś jest uwielbiana przez wielu Europejczyków. Współcześnie matchę można otrzymać w prawie każdej kawiarni w Polsce – niektórzy widzą w niej jedynie egzotyczny trend i przekonują się do jej specyficznego smaku ze względu na modę. W rzeczywistości jednak matcha ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, które warto znać.
Spróbuj i pokochaj korzyści, jakie może przynieść regularne picie matchy!
Z matchą jest podobnie jak z kawą – jedni będą w stanie rozpływać się nad jej specyficznym smakiem, zaś inni ze skrzywieniem na twarzy będą obserwować tych pierwszych. Zgodnie ze starą zasadą, o gustach się nie dyskutuje. Jednak tej zielonej herbacie nie można odmówić pozytywnego wpływu na organizm człowieka. Co konkretnie możesz zyskać, regularnie sięgając po kubek z zieloną herbatą matcha? Zacznijmy od tego, że samo wypicie herbaty może podziałać na ciebie pobudzająco zupełnie jak kawa – bez żadnych skutków ubocznych. Jeżeli regularnie zamiast napojów energetycznych będziesz sięgać po matchę, być może zauważysz u siebie poprawę reakcji na stres; związane jest to przede wszystkim z uspokajającym działaniem L-teaniny zawartej w magicznej herbacie, pierwotnie powstałej w Chinach. Kompozycja lekko gorzkawych, zielonych sproszkowanych liści herbaty ze słodkawym i delikatnie tłustym mlekiem to nie tylko finezja smaku, lecz prawdziwa bomba zdrowia. Aby spróbować oryginalnej, tradycyjnie przygotowywanej matchy, nie musisz podróżować do Azji. Wystarczy wycieczka do Karkonoszy, gdzie wśród gór mieści się Japoński Ogród Siruwia, szerzej znany jako Mała Japonia. To właśnie tam skosztujesz naparu, przy okazji mogąc podziwiać piękno kwitnących w ogrodzie roślin. W dodatku dziś możemy spotkać matchę w naprawdę wielu formach – nie tylko popularnej na cały świat matcha latte.
Antyoksydanty podane na talerzu – wariacje z matchą w roli głównej
Oprócz przygotowywania matchy tak, jak kawy, w sieci możemy odnaleźć wiele przepisów z użyciem sproszkowanych liści zielonej herbaty. Matchę w formie pitnej znajdziemy jeszcze w postaci koktajlów, zazwyczaj w towarzystwie mango i polskiej maślanki – ciekawe połączenie sprawdza się perfekcyjnie zwłaszcza latem, kiedy potrzebujemy energii i orzeźwienia. Z form bardziej jadalnych, możemy sięgnąć po mochi; japoński przysmak tworzony z użyciem specjalnej mąki ryżowej (mochiko) lub mąki z ryżu kleistego (shiratamako). Te porównywalne do kluseczek, miękkie ciasteczka występują w Japonii w bardzo wielu smakach – jednym z nich jest omawiana przez nas matcha. Pozostając w temacie słodkości, matcha stała się dodatkiem bardzo wielu wyrobów cukierniczych, w tym deserów typu tiramisu, serników, babeczek czy nawet czekoladowych brownie. To tylko pokazuje, jak szerokie jest wykorzystanie tego prastarego składnika. Większość opisanych przez nas napojów i smakołyków możesz wykonać samodzielnie. Poszukując dobrej matchy, warto dokonać zakupu w renomowanych sklepach stacjonarnych lub internetowych. Na stronie https://www.malajaponia.pl/, w zakładce „sklep”, znajdziesz szereg oryginalnych zielonych herbat prosto z japońskiego rynku. Zieloną rewolucję w kuchni czas zacząć!