Certyfikacją regionalnych karczm zajmuje się Małopolska Organizacja Turystyczna. Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i rozpowszechnianie informacji o tradycyjnych produktach regionalnych. To Małopolska Organizacja Turystyczna wydała pierwszy kulinarny przewodnik po Małopolsce zatytułowany: „Małopolska Palce Lizać ”, który skłania do wyruszenia w teren i odkrywania tajników kuchni Regionu.
Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy – Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” udało się zorganizować dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Województwa Małopolskiego. Jego realizacja to milowy krok na „Małopolskiej Trasie Smakoszy”. W ramach projektu zrealizowano następujące zadania: opracowanie i wdrożenie systemu certyfikacji gastronomii regionalnej Małopolski, wyłonienie i identyfikację lokali gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnienie promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.
źródł: Kocierz – FB